Sambal

Benodigdheden:

  • 500g pepers (naar keuze)(
  • 1 grote ui
  • 8-10 teentjes knoflook (naar smaak)
  • 1 eetlepel zout
  • 3 eetlepels bruine- of donkerbruine basterdsuiker
  • 2 dl ketjap manis olie
  • tomtaten puree ( klein blikje ) of Ketchup

Bereiding

Snij de pepers door de helft en verwijder de zaadjes (voor sambal ‘extra heet’ laat je de zaadjes zitten). Pel de ui en snijd in stukjes. Zo ook met de knoflook. Doe eerst de stukjes ui en knoflook het eerst in de staafmixer en maal het fijn (niet te lang). Haal de ui/knoflookmengsel eruit. Doe hetzelfde met de rode peper. Zet een pannetje op het vuur en doe er een bodempje water in. Voeg vervolgens de fijngehakte pepers, knoflook en ui-mengsel toe en breng het aan de kook. Voeg dan de olie, de ketjap, suiker en zout toe. Breng het mengsel weer aan de kook en stamp met een stamper in het pannetje de ingrediĆ«nten fijn. Zorg dat het niet te nat wordt. Is het te droog voeg dan wat extra ketjap toe. Wanneer alles fijn is en het vocht verdampt, is de sambal klaar.

Chillipeper forum – Brecht