Crostata Italiaanse jamtaart

Voor 10 punten:

300 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
150 gram suiker
150 gram roomboter, op kamertemperatuur
1 eierdooier 
1 zakje vanillesuiker
mespunt zout
1 pot jam naar keuze, bijv. abrikozen, kersen of bosvruchten. Bij voorkeur eigen gemaakt. 

Doe de boter, suiker, zout en vanillesuiker in een kom en meng met de mixer tot een zachte massa. Mix het ei erdoor, kneed goed en doe beetje voor beetje het gezeefde bakmeel erbij. Als al het meel is toegevoegd, kneed je het goed tot een samenhangende deegbal. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30-45 minuten in de koelkast rusten. Rol het deeg tussen 2 vellen stevig plasticfolie (mag ook een opengeknipte plastic zak zijn) uit en gebruik 2/3 van het deeg om een ingevette springvorm van 24 cm te bekleden, zorg daarbij voor een opstaande rand van 2 cm. Verdeel de jam over de deegbodem. Snijd de rest van het deeg in repen van ca. 1,5 cm breed. Maak hiermee een vlechtwerk op de taart. Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180 graden C. gedurende 60-70 minuten goudbruin en gaar.