Dakpannen leggen

Dakpannen-leggen

Het leggen van dakpannen is voor een beetje klusser en met de juiste informatie goed te doen. Het is wel belangrijk dat u vooraf goed weet waar u op moet letten bij het leggen van dakpannen, want op een lekkage zit uiteraard niemand te wachten.

Materiaallijst dakpannen leggen

Voordat u aan de slag gaat met het leggen van de dakpannen is het verstandig de volgende gereedschappen aan te schaffen cq te huren:

 • Hout voor de panlatten
 • Folie
 • Ladder / stijger / pannenlift / hoogwerker
 • Spijkers
 • Valbescherming!
 • Roestvrije schroeven
 • Goede (antislip) werkschoenen

Gereedschap

 • Boormachine
 • Houtzaag
 • Verschillende formaten boren

Stap 1: Voorbereidend werk

Voordat je aan de slag gaat met het leggen van dakpannen is het belangrijk te weten of en welke regels er van kracht zijn in je gemeente. Het kan nl. zo zijn dat de gemeente specifieke eisen stelt aan het soort materiaal, ventilatie en bevestiging. Doe dus eerst navraag voordat je aan de slag gaat om achteraf problemen te voorkomen.

 

Stap 2: Het plaatsen van panlatten, tengellaten en kepers

Deze stap is niet altijd noodzakelijk. Indien je alleen het pannendak vervangt met hetzelfde type en groote dakpan, dan hoef je mogelijk niet opnieuw de panlatten te leggen. Om een goed beeld te krijgen van wat panlatten, tengellaten en kepers zijn bekijk je de onderstaande afbeelding.

panlat

5: Panlat      6:Tengellat       11:Keper

De panlat is dus de horizontale lat waar de dakpan op steunt, de tengellat is de verticale lat waar de panlat aan is bevestigd. Deze wordt op zijn beurd weer bevestigd aan de keper, welke het dakvlak ondersteund en welke evenwijdig loopt aan de tengellatten.

Bij het plaatsen van pan- en tengellaten moet je de volgende punten in de gaten houden:
 • Plaats de panlatten met een juiste onderlinge afstand zodat de pannen elkaar goed overlappen. Deze overlapping is afhankelijk van het type pan, wat vervolgens weer afhankelijk is van de dakhelling, type dak en weersomstandigheden.
 • Meet alles goed op voordat je panlatten gaat spijkeren, zo hoef je pannen niet te halveren.
 • Spijker de eerste panlat boven de dakgoot op de hoge kant vast. Zo komt de dakpan iets hoger te liggen waardoor deze niet in de dakgoot kan vallen. Ook voorkomt dit het doorhangen van de panlat door het gewicht.

Het leggen van de dakpannen

Bij het leggen van dakpannen is het aan te raden rekening te houden met de volgende punten:

 • Werk van beneden naar boven. Zo houd je een goed overzicht op het dak.
 • Maak altijd de onderste rij dakpannen vast op de panlat. Zo voorkom je dat de pannen door het gewicht gaan schuiven. Informeer bij de fabrikant van de dakpannen naar eventuele specifieke bevestigingsmethoden en verankeringen.
 • De nokpannen van het dak kun je het beste vastzetten door midden in de pan een gaatje te boren zodat je ze met een roestvrijstale schroef vast kunt zetten.
 • Daar waar de dakpan grenst met de muur, maak je de kier die hier ontstaat waterdicht met bladlood. Slijp hiervoor eerst een voeg uit en stop hier vervolgens het lood in. Daarna voeg je een loodprop toe (zie plaatje) en smeer je de voeg dicht met specie. Hierna hang je het lood over de voeg.