Ingrediënten
- 200 gram basilicum (alleen de blaadjes)
- 50 gram pijnboompitten
- 70 gram Parmezaanse kaas
- 100 tot 150 ml olijfolie
- 1 (of voor de liefhebbers 2) teentje knoflook
- Zout
Extra benodigdheden
- Plastic bekertjes
- Aluminiumfolie
- Plasticfolie
Bereiding
Verwijder de basilicumblaadjes van de steeltjes en was ze goed af. Droog de blaadjes in een droogmolen of in een schone theedoek (zwaai de theedoek met de blaadjes energiek rond om het overtollige water te verwijderen – liefst in de tuin of uit het raam natuurlijk).
Doe de basilicumblaadjes, de pijnboompitten, de Parmezaanse kaas, de knoflook en het zout in een keukenmixer of keukenrobot en voeg langzaam de olijfolie (circa 100 tot 150 ml) toe.
Het is het handigst als je de pestosaus voor het invriezen verdeelt kant-en-klare porties. Je kunt hiervoor plastic bekertjes gebruiken. Sluit de bekertjes af met aluminiumfolie en dek ze daarna nog eens extra af met plasticfolie. Plaats de bekertjes in de vriezer (~6 maanden houdbaar).